Ελληνοτουρκικά – Μάζης: Βυθίστε το «Τσεσμέ»! Οι Τούρκοι στέλνουν πολεμικό στην καρδιά του Αιγαίου και η κυβέρνηση ονειρεύεται «διερευνητικές επαφές»


Ελληνοτουρκικά – Μάζης: Την ώρα που η τουρκική πλευρά στήνει σκηνικό πολέμου, η «κυβέρνηση επιστρατεύει μια… άκαιρη ρητορική σε ότι αφορά το Αιγαίο. 

Οι υδρογραφικές έρευνες που η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει (από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου) μέσα στην καρδιά του Αιγαίου, στέλνοντας το πλοίο «Τσεσμέ», σηματοδοτούν έναν νέο γύρο έντασης, με την ελληνική κυβέρνηση να στρουθοκαμηλίζει επικίνδυνα και να παρουσιάζεται πιο φοβική από ποτέ, μπροστά σε μια τόσο σοβαρή πρόκληση.

Η (παράνομη) Navtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι ορίζει μια περιοχή ερευνών που περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα στρατηγική κίνηση περεταίρω γκριζαρίσματος του Αιγαίου, αφού αφορά μεν περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η Άγκυρα επιδιώκει για άλλη μια φορά με στυγνό τραμπουκισμό να παγιώσει στο Αιγαίο τη θέση της για την επήρεια των ελληνικών νησιών, δηλαδή θαλάσσιες ζώνες ίσες με το σημερινό πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, στα 6 ναυτικά μίλια.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως η περιοχή που έχουν δηλώσει ότι θα διενεργηθούν έρευνες, τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που κατά τους Τούρκους θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Και ενώ η πολιτική του κ. Μητσοτάκη αρκείται ακόμα στις κατά φαντασίαν κυρώσεις της Ευρώπης και ενώ περιμένει την απάντηση της Τουρκίας για νέο γύρο διερευνητικών επαφών (που ουσιαστικά είναι διαπραγμάτευση του Αιγαίου πίσω από την πλάτη του Ελληνικού λαού), η κίνηση του Ερντογάν για νέα παράνομη Navtex καταμεσής του Αιγαίου, αποδεικνύει πως ο Τούρκος πρόεδρος κινείται με την ασφάλεια της γνώσης πως απέναντι του έχει μια πλήρως ενδοτική και ελλιποβαρή κυβέρνηση.

Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό το θέμα και ήταν πραγματικά καταπέλτης. Δήλωσε σε όλους τους τόνους πως η εν λόγω Navtex είναι ξεκάθαρα πολεμική πρόκληση. Το «Τσεσμέ» δεν είναι ένα απλό πλοίο υδρογραφικών ερευνών. Είναι καθαρά πολεμικό πλοίο! Έχει πλευρικό αριθμό πολεμικού σκάφους και ανήκει στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Υποστήριξε πως η Ελληνική πλευρά πρέπει άμεσα να προβεί σε προειδοποίηση βύθισης του «Τσεσμέ» και των συνοδευτικών του σκαφών! Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο!

Τι νόημα έχει λοιπόν η αδιανόητη εμμονή του κ. Μητσοτάκη στη διατήρηση δήθεν καλού κλίματος με τη γειτονική χώρα, απ’ τη στιγμή που οι Τούρκοι (σε περίοδο… «διερευνητικών επαφών» μάλιστα) στέλνουν ένα πολεμικό πλοίο για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα; Που μας οδηγεί αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, όταν ονειρεύονται την «λυτρωτική λύση» της… Χάγης, ενώ δεν μπορούν να διαφυλάξουν την ακεραιότητα του Αιγαίου ούτε καν σε διπλωματικό επίπεδο; Τι θα έχει μείνει από το Αιγαίο μέχρι να φτάσουν στην Χάγη τους;

Γιατί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη πιθανή διέλευση ενός πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο και αρκούνται στην αγαπημένη τους (φοβική) συνταγή, τα διαβήματα και το ρίξιμο των τόνων; Τι ντροπιαστική επικοινωνιακή τακτική είναι αυτή; Μέχρι που νομίζουν ότι θα τους φτάσει η πολιτική κατευνασμού; Που τους ωφέλησε έως τώρα;

Έχουν την εντύπωση πως ο τουρκικός επεκτατισμός θα περιοριστεί με διαβήματα και ανούσιες συνόδους κορυφής από μια λυκοσυμμαχία κρατών που αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως έναν από τους καλύτερους πελάτες τους; Περιμένουν στήριξη από αυτούς που «σήμερα» πουλάνε όπλα, σε αυτούς που «αύριο» θα τα στρέψουν εναντίον των Ελλήνων;

Αν ο Πρωθυπουργός δεχθεί τώρα (ή στο μέλλον) μια τουρκική κίνηση όπως η παρουσία ενός πολεμικού σκάφους στην καρδιά του Αιγαίου, θα μιλάμε για απόλυτο εξευτελισμό της χώρας που θα ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία και de facto παράδοση εθνικής κυριαρχίας. Αν η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να προστατεύσει τη χώρα, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, διότι κανένας Έλληνας δεν την ψήφισε για να παραδώσει το Αιγαίο στην Τουρκία.

Εάν μιάμιση μέρα χιονόπτωσης ήταν αρκετή για να φέρει χάος στον μισό πληθυσμό της χώρας, ένα «Τσεσμέ» στο Αιγαίο δύναται να φέρει πολύ χειρότερο «χειμώνα» για την Ελλάδα.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται απολυταρχικά στον ίδιο του τον λαό, συνθλίβει την κοινωνία με σκληρά lockdowns «ακορντεόν», καταστρέφει την οικονομία και ασχολείται εμμονικά με τον εμβολιασμό, αντιστρόφως ανάλογα, στην εξωτερική του πολιτική λειτουργεί φοβικά, άνευρα και μέρα με τη μέρα συνεχίζει να υποσκάπτει το κύρος της χώρας.

Φτάσαμε στο σημείο να ορίζουν την εσωτερική μας πολιτική οι… λοιμωξιολόγοι και την εξωτερική μας πολιτική οι «γραμμές» του ΕΛΙΑΜΕΠ…




Πηγή: www.sportime.gr










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις